Merhaba,
Koronavirüs salgını nedeniyle yaşadığımız bu zorlu süreçte, Çağrı Merkezleri Derneği olarak biz de tüm üyelerimizle birlikte, gerekli tedbirleri alarak görevi başında olan iş alanlarından biriyiz. Çağrı merkezi sektörü olarak bu dönemde evden çıkamayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında çok önemli bir yere sahip olduğumuzun bilincinde olarak hizmetlerimizin aksamadan yürütülmesi açısından özveri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hepimizin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması konusunda tüm imkanlarımızı seferber ettiğimiz inancındayım.
Bu doğrultuda üyelerimiz tarafından operasyonel, teknik, sosyal ve hijyenik açıdan alınan tedbirleri internet sitemizde “Bizden Haberler” bölümümüzde “Birlikte Başaracağız” başlıklı mesajımda detaylı olarak paylaşmıştım. Yaşadığımız bu olağanüstü dönemin doğuracağı olumsuz sonuçları en aza indirmek için hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Dayanışma içerisinde, daima elbirliği ile çalışarak, birbirimize yardımcı olarak her türlü sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum.
Bu yıl GFK Türkiye proje yönetiminde gerçekleştirdiğimiz 2019 Türkiye Çağrı Merkezi Pazar Araştırmamızın sonuçlarını 10 Mart tarihindeki basın toplantımızda kamuoyuna açıkladık. Araştırmamızın sonuçlarına göre, sektörümüzdeki çalışan sayısı 102 bin Müşteri Temsilcisi, destek ve idari kadrolarla birlikte 115 bin kişiye ulaştı. Pazar Büyüklüğümüz ise 7,5 Milyar TL. En dikkat çeken sonuçlarından biri sosyal medya kanalından hizmet veren çağrı merkezlerinin oranının %61’e yükselmiş olması. Araştırma sonuçlarımızın tamamına internet sitemizden ulaşarak inceleyebilirsiniz.
Diğer yandan, Derneğimiz bünyesinde sektördeki kadınların kariyer gelişimlerinin desteklenmesi ve daha fazla kadın yönetici yetiştirilmesi çalışmalarının yapılacağı Toplumsal Cinsiye Eşitliği Komitemizi kurduk. Türkiye genelinde çağrı merkezlerinde çalışanların yüzde 64’ü kadınlar oluşturuyor. Sektör, kadınlara sunduğu istihdam fırsatıyla diğer iş kolları için rol model niteliği taşıyor. Ancak çağrı merkezlerinde kadın istihdamı açısından görülen bu yüksek oran, alt kademelerden yönetici pozisyonlarına çıkıldığında tersine dönüyor. Takım lideri ve üstü pozisyondaki orta kademe yöneticileri arasındaki kadın çalışan oranı yüzde 49 iken, üst yönetimde bu oran maalesef yüzde 30’a kadar geriliyor. Sektör yöneticileri olarak, kadın liderler yetiştirilmesini sağlamak, ileride yerimizi devredeceğimiz kadın liderlerimizi desteklemek bizim sorumluluğumuz diye düşünüyorum. Bu yönde farkındalık yaratmak adına komite üyelerimiz ile birlikte hazırladığımız “Hikayelerimiz Farklı, Yollarımız Ortak” isimli videomuz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yayınlandı ve oldukça beğeni topladı. Henüz izleyememiş olanlar bu videomuza da yine internet sitemizden ulaşabilirler.
Bir sonraki sayımızda ve sağlıklı günlerde görüşmek üzere,
ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı
S. Rengin Ağılönü